جامعه ای که در حال حاضر در آن زندگی می کنیم مملو از اضطرابات و تنش های جورواجور می باشد. دنیای کنونی ما با تکنولوژی و سرعتی که به خود گرفته گویی دائما با ساکنینش در یک مبارزه نابرابر قرار گرفته است. در این مبارزه که مستقیما روح و ذهن انسان هدف قرار گرفته شده است، آرامش درونی او مختل گشته و باعث کاهش کیفیت زندگی شده است.
آرامش ذهنی انسان به عوامل متعددی وابسته است مثلا حالات روحی و روانی شخص، فعالیت های روزمره در زندگی شغلی و خانوادگی شخص و ارتباطات گوناگونی که با افراد جامعه برقرار می کند همگی در میزان آرامش فرد نقش دارند. شخصی که آرامش ذهنی دارد به راحتی از پس اضطرابات و استرس های روزمره برآمده و با چیره شدن بر آن ها می تواند لذت زندگی را چندبرابر کند.
انسان ذاتا میل به تکامل دارد و یکی از شروط رسیدن به این نکامل حس آرامش درونی است. بعبارتی فرد باید از زندگی خود رضایت داشته و میزان آرامشی که در زندگی اش جاری است از او یک فرد خوشبخت ساخته باشد.
این خوشبختی ها زمانی حاصل می شود که با داشتن یک ذهن آرام بتوانید مسائل روزمره خود را تحلیل کنید و بدانید که چه مسائلی باعث رنجش شما و چه مسائلی باعث آرامش ذهن شما می شوند. با تحلیل و پردازش این موارد می توان بر نقاط قوت ذهنی منعطف شد و راه را برای رسیدن به آرامش هرچه بیشتر هموار کرد. البته همانطور که گفته شد به دلیل شلوغی دنیای کنونی رسیدن به آرامش برای برخی افراد امری محال متلقی می شود اما باید اذعان داشت که با اجرا و عمل به برخی تکنیک ها این موضوع قابل دسترس است.
نباید اجازه داد که میزان استرس بر بدن غلبه کند و مهمان دائمی ذهن شود. طبیعتا برای جلوگیری از استرس باید راه های مناسب رسیدن به آرامش با توجه به خصوصیات فردی را یافته و بدین طریق از عواقب ناگوار استرس بر سلامتی جلوگیری کرد.
تعریف آرامش درونی
زمانی که افکار و ذهن شما سردرگم نبوده و همه چیز در ذهن ساماندهی شده باشد اصطلاحا توانسته ایم به آرامش درونی و ذهنی دست بیابیم. این آرامش درونی منوط به داشتن بینش و نگرش خوب به زندگی است به این معنی که افراد بدبین به دلیل اینکه دائما در حال تکاپو و جنگ در ذهن خود هستند نمی توانند مقدمات داشتن یک ذهن آرام را فراهم کنند.
از تعاریف دیگری که می توان برای مقوله آرامش ذهن ارائه کرد؛ داشتن نوعی حس آرامش و تسلی خاطر در موقعیت های مختلف زندگی است که با حالت شادمانی و حس رضایت در ذهن و روان انسان همراه می باشد. این بدین معناست که فرد با قدرتی که در روح و ذهن خود دارد به راحتی می تواند بر سختی ها و ناآرامی های زندگی روبه رو شده و آن ها را کنار بگذارد و بدین شکل راه نفوذ استرس بر مغز و ذهن را ببندد.
مقاوم بودن در برابر ناملایمات زندگی و داشتن اعتماد به نفس برای حل آن ها باعث می شود که به راحتی ذهن و روان شما بر هم نریخته و فرصتی داشته باشید تا بتوانید بر روی مسائل به شیوه بهتر تمرکز کنید و تحت تاثیر مشکلات قرار نگیرید و نیز بتوانید در مدت زمان کمتر با راه حل مناسب بهترین نتیجه را دریافت کنید.
مزیت های برخورداری از ذهن و روان آرام، صلابت و مقاومت بیشتر، صبوری، کاهش استرس و خواب با کیفیت می باشد. این عوامل به انسان کمک می کند که از زندگی خود احساس رضایت داشته و احساس خوشبختی کند.
توجه به این مسئله ضروریست که مواجهه با ناهمواری و چالش های زندگی بی نهایت بوده و نحوه برطرف کردن و مواجهه با این چالش هاست که اهمیت دارد. به هر حال افرادی که ذهن آرام دارند در برخورد با چالش ها و مشکلات رنگارنگ زندگی مدیریت دقیق تری دارند و بهتر از پس آن ها بر می آیند. در این مقاله قصد داریم برخی از راهکارهای موثر در ایجاد آرامش ذهنی را بررسی کرده و ببینیم چه اقداماتی می تواند روان انسان ها را دنیای پر رمز و راز امروزی به سمت آرامش بیشتر سوق دهد. با مجله پزشکی همراه باشید.
راهکارهای رسیدن به آرامش ذهنی و درونی
- استراحت کردن
یکی از راحت ترین و ساده ترین اقدامات در طی یک روز پرمشغله پرداختن به استراحت می باشد. داشتن خواب با کیفیت در مدت زمان مناسب باعث تجدید روحیه و قوا شده و شرایط را برای ادامه روند زندگی مهیا می کند و سبب می شود که فرد بتواند با انرژی مضاعف به رویارویی با چالش های جدید بپردازد. لازم به ذکر است که در هنگام استراحت باید خود را از تمامی تنش های موجود و مسائلی که باعث اضطراب می شوند دور کرده تا بتوانید از لحاظ روحی و جسمی دوباره احیا شده و با قدرت بیشتر بر مسیر تمرکز کنید.
- دوش گرفتن
یکی دیگر از راه های آسان برای افزایش حس آرامش و دوری از اضطرابات، دوش گرفتن می باشد. یک حمام آب گرم می تواند شما را از استرس های روزمره و تکنولوژی هایی مثل موبایل دور کرده و فرصتی برای ریلکس کردن بیشتر و تزریق انرژی و آرامش بیشتر به بدن فراهم می کند. دوش گرفتن برای برخی افراد به مانند تزریق جانی دوباره به بدن آن ها می باشد که می تواند آن ها را برای مدتی هرچند اندک از فضای همهمه و استرس روزانه دور کند.
- گشت و گذار در طبیعت
زندگی امروزی که به یک زندگی ماشینی تبدیل شده است باعث شده که بسیاری از افراد از فعالیت های ورزشی و اقداماتی نظیر طبیعت گردی دور شده و دیگر ارتباط چندانی با محیط پیرامون خود نداشته باشند. مطمئنا طبیعت گردی و داشتن یک تفریح چند روزه در کوه و دشت و جنگل می تواند باعث کاهش سطح استرس و فراموشی ناملایمات زندگی شود. داشتن ارتباط با طبیعت کمک می کند که انسان بتواند روحیه جریحه دار شده اش را مجددا ترمیم کند و دید بهتری نسبت به زندگی بدست بیاورد. تماشای یک جنگل سبز و یا شنیدن صدای آب یک رودخانه خروشان و آواز پرندگان و قدم زدن در کنار یک ساحل شنی می تواند به ما یادآوری کند که زندگی فرصتی کوتاه است که ارزش تحمل استرس و اضطراب را ندارد.
- ورزش کردن
ورزش فواید زیادی دارد که یکی از مزیت های آن افزایش میزان هورمون های شادی آور در بدن است. ورزش باعث می شود که انسان دچار رخوت نگردد و ذهن را به سمت خوش بینی و تفکرات مثبت سوق می دهد. افرادی که ورزش می کنند فرصت کمتری برای بدبینی و منفی بافی پیدا می کنند؛ بنابراین دچار استرس کمتری می شوند زیرا آنها توانایی حل چالش های مختلف را یاد گرفته اند و در بسیاری از موارد راهکار مناسبی را برای غلبه بر مشکلاتشان می یابند. بسیاری از ورزش های هوازی مانند کوهنوردی، شنا، دو و دوچرخه سواری در کاهش میزان استرس و افزایش سلامت عمومی بدن نقش دارند.
- کمک به خودشناسی بیشتر
این نکته بسیار حائز اهمیت می باشد. دنیای کنونی دنیای جنگ انسان ها با نفس خود می باشد. انسان هایی که وقت بیشتری برای شناخت ماهیت وجودی خود می گذارند درک بیشتری از دنیا و محیط اطراف خود دارند. افرادی که توانسته اند نفس سرکش خود را رام کنند، مواجهه با ناملایمات زندگی برایشان بی معنی است. تلاش برای اینکه بتوانیم خود را بشناسیم، خود را دوست بداریم، به خودمان احترام بگذاریم و در تلاش باشیم که اعتماد و عزت نفس بیشتری بدست بیاوریم شاید در نگاه اول سخت باشد اما با این اقدامات می توان آشفتگی و استرس را از زندگی حذف کرد. شناخت بیشتر از خود باعث می شود که سطح توقعات کاهش یافته و از داشته های کنونی لذت ببریم و بکوشیم تا در مسیر اهدافمان قدم برداریم.
- پرورش خصوصیات اخلاقی
برای اینکه بتوانیم میزان استرس و اضطراب خود را مدیریت کنیم پرورش برخی از خصوصیات اخلاقی و توسعه آن ها می تواند کمک کننده باشد. بعنوان مثال مقایسه عملا کار اشتباهی به نظر می رسد. از این رو بهتر است که دست از قیاس خود با دیگران برداشته و وقت خود را برای پرورش تقاط قوت خود صرف کنیم. مقایسه باعث می شود که انسان پتانسیل ها و نقاط قوت خود را نادیده گرفته و بر روی داشته های دیگران تمرکز کند که این امر منجر به ایجاد بخل، حسادت وحقارت می شود و سطح استرس را افزایش می دهد. حس دوست داشتن خود و دیگران نیز یکی از مواردی است که سبب می شود دید انسان به زندگی مفهوم بیشتری داشته باشد. دوست داشتن دیگران و احترام به آن ها باعث می شود که شما نیز متقابلا از طرف آن ها دوست داشته شوید. همواره تلاش کنید با خود و دیگران مهربان بوده و نسبت به آنها شفقت نشان دهید. مهرورزی به دیگران خود به خود نوعی حس ارزشمندی در انسان به وجود می آورد. مثلا انجام کارهای خیر و رفع مشکلات دیگران مطمئنا در جایی به خودتان بر میگردد و بی پاسخ نمی ماند. این حس همزاد پنداری و مهرورزی می تواند چراغی برای ادامه راه باشد. این خصوصیات می تواند در کاهش میزان استرس اجتماعی بسیار موثر باشد. همچنین فاصله گرفتن از کمال گرایی نیز در بهبود کیفیت زندگی بسیار موثر می باشد. باید درک کرد که کنترل تمام امورات زندگی در دست ما نمی باشد و گاهی اوقات بهتر است آنچه که توانایی تغییر آن برای ما مقدور نیست را پذیرفته و با آن کنار بیاییم. کمال گرایی باعث سردرگمی شده و از آنجایی که انسان های کمال گرا توانایی تسلط بر همه چیز را ندارند ممکن است اضطراب زندگی شان افزایش یافته و دچار سرخوردگی بشوند.
- مثبت اندیشی
نگاه به نیمه پر لیوان همیشه می تواند انسان را از حس عقب ماندگی و منفی گرایی دور کند. انسان خواسته یا ناخواسته تمایل دارد به نداشته هایش بیاندیشد و ابعاد منفی قضیه را ببیند. در صورتی که اگر قالب افکار افراد بر روی مثبت نگری بود می توانست تمام موانع را از سر راه خود بردارد. اینکه انسان بر توانایی و پتاسیل هایش آگاهی داشتته باشد می تواند زمینه ساز کاهش استرس و افزایش میزان آرامش ذهنی و درونی بشود.
عبرت از گذشته، برنامه ریزی برای آینده و زندگی در زمان حال
همه ما در گذشته تجاربی به دست آورده ایم که یا تلخ بوده یا شیرین؛ استفاده از تجارب گذشته و درس گرفتن از آن ها می تواند شالوده مسیری را برای ما فراهم کند که با قدم گذاشتن در آن آینده درخشانی را رقم بزنیم. اما باید توجه داشت که نگاه مطلق به آینده نیز ممکن است باعث ازدیاد ترس و استرس شده و باعث ناامیدی گردد. بنابراین با بودن در لحظه حال و زندگی در لحظه بهترین انتخاب است. سعی کنید از زندگی خود لذت برده و اسیر وحشت آینده و غبطه بر گذشته نشوید. گاهی اوقات به خود فرصت دوباره بدهید؛ مثلا در برابر برخی بی عدالتی ها، بی مهری ها و مشکلات حل نشده، گذشت کنید تا ذهنتان رها شود. باید بدانید ک گاهی اوقات رها کردن به معنای تسلیم شدن و باختن نیست. این اقدام باعث می شود وقت کمتری صرف یک موضوع شده تا شما با تجدید قوا و تمرکز بیشتر بتوانید بر مسائل بعدی متمرکز شوید.
- دوری از اینترنت و شبکه های اجتماعی
همانطور که قبلا گفته شد دنیای امروز عصر تکنولوژی و علم دیجیتال است. گاهی اوقات بهتر است از این فضای مسموم مانند اپلیکیشن های اجتماعی، اینترنت، رسانه و مطبوعات دوری گزید و حواس خود را از این موارد پرت کرد. این رفتار می تواند اعث افزایش میزان تمرکز شده و استرس را پایین بیاورد.
- مطالعه و موسیقی
گوش دادن به یک موزیک خاطره انگیز و گوش نواز می تواند افق بهتری را در برابر دیدگان شما قرار دهد و ذهن شما را به سمت تفکرات و انرژی مثبت سوق دهد. همچنین خواندن یک کتاب و صرف وقت بر روی یک مقاله ارزشمند نه تنها بار علمی و اطلاعات عمومی را افزایش می دهد بلکه می تواند سطح استرس را مدیریت کرده و سبب کاهش آن شود.
- انجام مراقبه با مدیتیشن و یوگا
انجام فعالیت های مرتبط با مراقبه در کاهش میزان استرس بسیار موثر است. برای اینکار نیاز به یک محیط خلوت و دوری از شلوغی می باشد. انجام مدیتیشن و یوگا از جمله فعالیت هایی هستند که با کنترل میزان تنفس و پاکسازی ذهن، کمک می کنند فرد به آرامش بیشتری دست بیابد و احساس سبکی کند.