مقالات علمی

زودانزالی و عوامل ایجاد آن چیست؟ اثرگذارترین راه های درمان زودانزالی کدامند؟

زودانزالی، عوامل و راه های درمان

مقصود از نگارش این مقاله، تعریف زودانزالی، بررسی علل زودانزالی و شناسایی راه کارهای مناسب برای برطرف کردن و درمان این مشکل می باشد. بنابراین نظر شما را به خواندن این مقاله جلب می نماییم.

نیاز جنسی یکی از نیازهای اولیه و مهم هر انسان و موجودات زنده دیگر است که علاوه بر بقای نسل، موجب بهبود وضعیت روحی، روانی و سیستم ایمنی بدن نیز می شود. باید توجه داشت که داشتن رابطه جنسی با کیفیت، مستلزم سلامت جسمی و جنسی طرفین می باشد؛ در صورتی که هریک از زوجین از لحاظ جنسی بنا به دلایل مختلف دارای نقص باشند رابطه جنسی دچار مشکل خواهد شد و نارضایتی جنسی بوجود خواهد آمد. یکی از این نواقص، مشکل زودانزالی می باشد که در ادامه به آن می پردازیم.

 

تعریف زودانزالی  

خروج مایع منی از آلت تناسلی بعد از ارگاسم یا اوج لذت جنسی را اصطلاحا انزال می‌نامند. براساس مطالعات بالینی انجام شده توسط سازمان بهداشت آمریکا و بریتانیا بر روی 1000 زوج، مدت زمان استاندارد انزال در آقایان بطور تقریبی 5 دقیقه تخمین زده شده است. این در حالیست که بیش از یک سوم مردان دنیا توانایی رسیدن به این استاندارد را نداشته و بلافاصله پس از دخول دچار انزال می شوند. زود انزالی (Premature Ejaculation) یا به تعبیر دیگر انزال زودرس، به انزال زودتر از هنگام و غیر قابل کنترل بعد از دخول می گویند. این اختلال جنسی فراگیر، باعث از بین رفتن کیفیت رابطه جنسی زوجین شده و نارضایتی هر دو طرف را در پی خواهد داشت. در واقع افرادی که قادر به کنترل رابطه جنسی بیش از 2 دقیقه نباشند و در کمتر از این زمان به انزال برسند دچار عارضه زودانزالی می باشند.

زوانزالی خود به دو دسته زودانزالی اولیه و زودانزالی ثانویه تقسیم‌ می شود. زودانزالی اولیه بدین معناست که شخص از ابتدای عمر این اختلال را داشته است و زودانزالی ثانویه بیانگر این است که شخص مدتیست دچار این عارضه شده و در واقع این مشکل به مرور برای او بوجود آمده است. عارضه زودانزالی در عصر حاضر با توجه به پیشرفت چشمگیر پزشکی قابل درمان بوده و جای هیچگونه نگرانی نیست.

 

دلایل ایجاد زودانزالی

زودانزالی دلایل مختلفی دارد که شامل دو دسته مشکلات روانی یا عاطفی و مشکلات جسمی می شود. این مولفه ‌ها ممکن است دائمی نبوده و به تدریج و بصورت خودبخود برطرف شوند. برخی از دلایل موثر بر عارضه زودانزالی آقایان را در ذیل مشاهده می کنید:

دسته مشکلات روانی

  • افسردگی و مصرف داروهای مرتبط با افسردگی
  • اضطراب و استرس
  • نارضایتی در رابطه فعلی بین زوجین
  • هیجان و تحریک بیش از حد
  • عدم تجربه در ارتباط جنسی و رابطه با جنس مخالف
  • احساس گناه و عدم اعتماد به تفس
  • سرکوب میل جنسی به مدت زمان طولانی
  • عدم آموزش صحیح و نداشتن انتظارات واقعی
  • اعتیاد به خودارضایی

 

دسته مشکلات جسمی

  • افزایش سن
  • التهاب مجاری ادراری و پروستات
  • دیابت
  • کم کاری یا پرکاری تیروئید
  • بالا بودن سطح سروتونین
  • بیماری های عصبی مانند مولتیپل اسکلروزیس و پارکینسون
  • مصرف برخی از داروها مثل بنزودیازپین‌ها و بتابلاکرها
  • حساسیت زیاد کلاهک آلت تناسلی
  • عدم تعادل هورمون های جنسی مانند کمبود تستوسترون
  • ابتلا به برخی از بیماری ها مثل بیماری های قلبی و عروقی

 

روش های درمان

شخص بیمار در مرحله اول پس از مراجعه به روانشناس و یا پزشک متخصص ارولوژی تحت معاینه قرار گرفته و علل مشکل زودانزالی وی ریشه یابی و پس از تشخیص، فرآیند درمان آغاز می شود. پزشک با توجه به سابقه بیماری و شرایط کنونی بیمار از انواع شیوه های درمان استفاده خواهد کرد. به عنوان مثال ابتلا به اختلال نعوظ می تواند در نحوه درمان زودانزالی اثرگذار باشد. برای آشنایی و درمان مشکل نعوظ می توانید به مقاله بررسی اختلالات نعوظ مراجعه کنید. لازم به ذکر است برخی از افراد با تصحیح الگوهای روانی و رفتاری، داشتن خواب کافی و مفید، تغذیه مناسب و انجام ورزش های هوازی و یوگا می توانند از زودانزالی جلوگیری کرده یا اثر آن را کاهش دهند. در ادامه به انواع روش های درمان انزال زودرس می پردازیم.

 

درمان‌ به روش طب سنتی و گیاهی

برای درمان زودانزالی از طریق طب سنتی، پزشک سعی می کند اخلاط و مزاج بدن را اصلاح کند و مصرف داروهای گیاهی موثر همچون دارچین، زنجبیل، کندر، سیاهدانه، زعفران و مغزها و همینطور دمنوش های گیاهی مانند دمنوش گل میخک، خارخاسک، بومادران، گل گاوزبان و سنبل الطیب را در دستور کار خود قرار می دهد.

درمان به روش تکنیک های رفتاری

انجام این نوع تمرینات و تکنیک ها برای افرادی که علاقه به مصرف دارو ندارند مناسب می باشد. این نوع از درمان نیازمند شکیبایی و صبر می باشد و حصول نتیجه به نظم و استمرار در انجام تمرینات بستگی دارد.

  1. یکی از این روش ها جهت تاخیر در انزال، اقدام به خودارضایی قبل از برقراری رابطه جنسی می باشد که در این روش انزال شخص در هنگام رابطه با شریک جنسی به تعویق می افتد. همچنین برای کاهش حساسیت آلت و تاخیر در انزال می توان دوبار رابطه جنسی برقرار کرد که در بار دوم مدت زمان رسیدن به انزال افزایش می یابد.
  2. تقویت عضلات کف لگن (Kegel Exercise) می تواند در بهبود زودانزالی اثربخش باشد. برای انجام این تمرین ابتدا باید عضلات کف لگن خود را شناسایی کرده و سپس با انقباض عضلات کف لگن، جریان ادرار یا خروج گاز از بدن خود را کنترل یا متوقف کنید. در مرحله بعد عضلات کف لگن را در حالتی که منقبض شده است به مدت ۳ ثانیه ثابت نگه‌ داشته و سپس به مدت 3 ثانیه رها کنید. این عمل را روزانه سه بار در 10 ست متوالی انجام دهید. بهتر است تمام تمرکز انقباض بر روی عضلات کف لگن باشد و در حین انجام این تمرین عضلات شکم و ران جمع نشوند. در طول انجام تمرین نفس را حبس نکنید. این تمرین را می توان به صورت نشسته و یا خوابیده انجام داد.
  3. استفاده از تکنیک فشار سر آلت (squeeze) که در این روش در هنگام احساس انزال، کلاهک آلت را فشار داده تا انزال به تاخیر بیافتد.
  4. تکنیک آمیزش منقطع (start-stop) که در این حالت مرد پس از احساس انزال در هنگام رابطه جنسی آلت خود را از واژن بیرون کشیده و فعالیت جنسی را برای چند دقیقه متوقف می کند. پس از کاهش احساس انزال و تحریک، فعالیت جنسی از سر گرفته می شود.
  5. استفاده از پوزیشن های جنسی که کمتر آلت را تحریک می کنند و استفاده از الگوهای ذهنی جهت حواس پرتی در حین آمیزش می توانند در بهبود زودانزالی موثر باشند.

 

درمان‌های پزشکی و دارویی

در علم پزشکی راهکارها و داروهای متعددی برای این مقوله تولید شده است. امروزه شرکت های زیادی با بهره گیری از متد روز دنیا، داروهای جنسی مختلف را تولید و عرضه می کنند که بدین طریق، زودانزالی را می توان در سریع ترین زمان ممکن درمان کرد. درمان زودانزالی به وسیله قرص و دارو اولین راه حلیست که به ذهن اغلب مردان خطور می کند. برخی از درمان ها و داروهای زودانزالی را در ادامه بررسی خواهیم کرد.

  1. استفاده از قرص های تاخیری

داروها و قرص های ضد افسردگی با افزایش سطح سروتونین که مسئولیت ایجاد انزال را دارد، باعث کنترل و درمان زود انزالی می شوند. برخی از داروهای ضد افسردگی شامل سیتالوپرام، فلوکستین، فلوواکسامین، پاروکستین و سرترالین می باشد که همگی مکانیسم و کارکرد مشابهی دارند. یکی از عوارض مصرف این داروها تاخیر در انزال زودرس می باشد. نمونه دیگر از قرص های تاخیری که بعنوان مهارکننده بازجذب سروتونین کاربرد دارد قرص داپوکستین می باشد که در درمان زودانزالی موثر است و به دلیل اینکه در مدت زمان کوتاهی در جریان خون آزاد می شود اثرگذاری سریع و فوری دارد. داپوکستین دارای نیمه عمر کوتاهی می باشد و تقریبا بعد از گذشت یک روز از بدن دفع می شود.

  1. استفاده از کاندوم، ژل و کرم بی حسی و لیدوکائین

به کار بردن کاندوم های تاخیری سبب کاهش حساسیت و اصطکاک آلت در هنگام دخول می شود و این عامل انزال را به تاخیر می اندازد. جدار داخلی برخی از کاندوم ها با موادی همچون لیدوکائین و بنزوکائین پر شده است که این موضوع نیز در افزایش زمان انزال موثر می باشد. کرم‌ های بی حسی نیز سبب کاهش حساسیت آلت تناسلی و کلاهک آن شده و از این رو منجر به تاخیر در انزال می گردد. یکی از این کرم ها که هم اکنون در داروخانه مجله پزشکی موجود می باشد، کرم تاخیری ژل فورت است.

اسپری های تاخیری مانند اسپری لیدوکائین هم عملکردی شبیه کرم‌های بی‌حسی موضعی دارند. اکثر این محصولات بدون نسخه و نیاز به تجویز پزشک در داروخانه ها و همینطور داروخانه مجله پزشکی در دسترس می باشند.

 

رژیم غذایی موثر در کاهش علائم زودانزالی

باید توجه داشت که تغذیه مناسب و مصرف برخی از مواد معدنی در درمان مشکل زودانزالی موثر می باشد. برای بهبود این مشکل می توان مصرف مواد غذایی و معدنی زیر را در برنامه غذایی روزانه جای داد؛

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا